• Finanțare transparentă. Calitate austriacă
 • Formula corectă pentru o finanțare rentabilă

Codul de conduita

Cap.I. PREVEDERI GENERALE
1. Valorile de Baza ale Raiffeisen
Raiffeisen Zentralbank Osterreich AG (RZB AG) face parte din grupul de banci Raiffeisen. Principiile de baza care guverneaza acest grup deriva din ideile lui F.W. Raiffeisen, care a considerat ca toate activitatile economice trebuie orientate catre solidaritate sociala si autoperfectionare.

Raiffeisen Zentralbank Osterreich AG si firmele asociate cu ea (Grupul RZB) sunt jucatori economici principali in Austria si in multe tari in care acestea isi desfasoara activitatea. Grupul RZB sustine managementul corporatist si intreaga responsabilitate ce deriva  din acesta. Rolul nostru in lumea afacerilor este caracterizat prin responsabilitate fata de clientii, angajatii si actionarii nostri si de asemenea fata de societate ca un intreg.

Codul de Conduita al Grupului RZB defineste valorile de baza ale bancii noastre si constituie baza unei culturi corporatiste care sa fie in conformitate cu legea si orientata pe principii etice. Acesta asigura faptul ca, intotdeauna, comportamentul nostru in afaceri si in problemele etice va fi in conformitate cu cele mai inalte standarde care se bazeaza pe urmatoarele valori:

 • Atentie asupra clientului
 • Profesionalism
 • Calitate
 • Respect reciproc
 • Initiativa
 • Lucru in echipa
 • Integritate

Acesta include o buna guvernare corporatista.

Conformitatea cu aceste valori serveste de asemenea la mentinerea si intarirea reputatiei intregului Grup RZB.

2. Cui i se aplica Codul de Conduita

Prevederile Codului de Conduita al Grupului RZB se aplica si trebuie respectate de catre toti angajatii Grupului RZB la nivel global. Astfel, Codul de Conduita al Grupului RZB se aplica tuturor angajatilor din sucursalele din strainatate, din subsidiarele controlate direct sau indirect si din societati in care se detine majoritate de actiuni. In plus, toti tertii care actioneaza din partea si/sau in numele Grupului RZB trebuie sa respecte prevederile Codului de Conduita al Grupului RZB.

3. Respectarea Codului de Conduita al Grupului RZB

Codul de Conduita al Grupului RZB este un set de reguli obligatorii ce guverneaza activitatea zilnica. Urmarirea profitului nu justifica nicio incalcare a legii si a Codului de Conduita al Grupului RZB.

Condamnam orice fel de tranzactii ce pot fi realizate doar prin sustinerea sau angajarea in anumite practici. Faptul ca aceste practici sunt aplicate de catre concurenta sau alti participanti din piata nu poate servi ca justificare.

4. Legislatia Locala si Standardele Grupului RZB

Respectam legile, regulile si regulamentele tarilor in care ne desfasuram activitatea. Daca legislatia locala si Codul de Conduita al Grupului RZB au reguli diferite, regulile cele mai stricte vor fi aplicate.

5. Responsabilitate

Responsabilitatea finala pentru aplicarea globala si uniforma a Codului de Conduita al Grupului RZB apartine Consiliului de Administratie al Raiffeisen Zentralbank Osterreich AG. Responsabilitatea operativa pentru introducerea completa, implementarea si aplicarea in toate entitatile care fac parte din Grupul RZB in conformitate cu grupul tinta apartine Ofiterului de Conformitate al Grupului RZB. Membrii structurilor de conducere ale RZB sunt responsabili cu aplicarea si conformarea cu Codul de Conduita al Grupului RZB in zonele lor de responsabilitate. Tot personalul de conducere – inclusiv membrii Consiliului de Administratie – au datoria de a servi ca model.

6. Aplicare

Codul de Conduita al Grupului RZB este completat de Manualul de Conformitate al Grupului RZB (Manualul). Acest Manual concretizeaza principiile de baza continute in Codul de Conduita al Grupului RZB si asigura informatii detaliate despre cum acest cod este pus in practica si implementat in activitatea din fiecare zi. Manualul trebuie consultat ca principiu si respectat atunci
cand se aplica Codul de Conduita al Grupului RZB. Daca exista indoieli, trebuie cerut avizul Ofiterului de Conformitate

Cand se aplica Codul de Conduita al Grupului RZB, este necesar sa analizam si sa prevenim orice potential risc reputational. La luarea oricarei decizii, fiecare angajat trebuie sa tina cont de posibilele riscuri reputationale pe care tranzactia respectiva le-ar putea aduce.

7. Intrebari referitoare la Codul de Conduita al Grupului RZB

Niciun cod de conduita nu poate sa defineasca un comportament corespunzator pentru fiecare situatie si nici nu trebuie sa caute sa faca acest lucru. Grupul RZB se bazeaza pe fiecare dintre noi sa judecam corect ceea ce este bine si corect pentru fiecare situatie in parte.

In cazul in care nu se poate determina cu exactitate daca o anumita actiune este corecta, luati in considerare urmatoarele:

 • Este actiunea mea legala si conforma cu politica Grupului RZB?
 • Actiunea mea este corecta?
 • As putea justifica actiunea mea in fata altor persoane din Grupul RZB sau autoritatilor competente sa se ocupe de problemele referitoare la Grupul RZB?
 • Mi-as putea apara/justifica actiunea daca sunt intrebat ulterior in legatura cu ea?

In caz de intrebari care se refera la aplicarea Codului de Conduita al Grupului RZB si daca nu sunteti siguri de efectele directe si indirecte ale tranzactiei asupra scopurilor pe care Grupul RZB doreste sa le obtina in baza politicii sale etice, cereti sfatul superiorilor directi sau Directiei de Conformitate.

8. Obligatia de a raporta incalcarile Codului de Conduita al Grupului RZB

Daca angajatii detin informatii despre incalcari ale Codului de Conduita al Grupului RZB, acestia trebuie sa raporteze problema superiorilor directi, Directiei Conformitate sau Ofiterului local de conformitate, fara intarziere. Angajatii pot opta de asemenea pentru raportarea incalcarilor la Ofiterul de Conformitate, in mod anonim. Toate rapoartele sunt tratate confidential. Va asiguram
ca nu veti suferi niciun dezavantaj in cariera pe baza rapoartelor facute cu buna vointa.

Rapoartele pot fi facute prin orice forma posibila de comunicare, inclusiv prin rapoarte scrise anonime.

9. Sanctiuni in cazul incalcarilor Codului de Conduita al Grupului RZB

Codul de Conduita al Grupului RZB face parte integranta din conditiile generale de angajare. Orice incalcare a Codului de Conduita al Grupului RZB are consecinte in baza legislatiei din domeniul dreptului muncii si poate fi sanctionata prin masuri disciplinare, inclusiv incetarea raporturilor de munca.

 

Cap.II. LOCUL DE MUNCA SI COLEGI

1. Respect reciproc, onestitate si integritate

Respectam atat opiniile altora cat si demnitatea lor personala, drepturile de confidentialitate si personalitate. Nu toleram niciun fel de discriminare sau hartuire, de exemplu pe seama nationalitatii, culturii, religiei, rasei, sexului , orientarii sexuale, varstei sau handicapului fizic. Angajarea, promovarea si evaluarea angajatilor nostri se bazeaza exclusiv pe criterii de performanta.

2. Conflictele de interese

Toti angajatii trebuie sa se asigure ca interesele lor nu intra in conflict cu sarcinile pe care le au fata de entitatile Grupului RZB sau de clientii acestuia. Posibile conflicte de interese pot aparea, in particular, in legatura cu cadourile, invitatiile, incheierile de contracte cat si tranzactiile cu instrumente financiare si in legatura cu coruptia, frauda sau abuzul de piata. Aceste situatii trebuie raportate Ofiterului de Conformitate, care va decide daca exista intr-adevar un conflict de interese si ce masuri sunt necesare.

3. Protectia datelor

Actionam cu grija si diligenta cand primim, procesam si stocam informatii (date financiare, date tehnice, date operationale, informatii referitoare la clienti, etc). In aceasta privinta aderam la standardele si procedurile de siguranta a datelor si ne asiguram ca persoane neautorizate nu pot vizualiza, utiliza, modifica sau distruge aceste informatii.

Cap.III. MITA SI CORUPTIE

1. Mita

Nu toleram nicio forma de mita si/sau coruptie. Nu acceptam si nu acordam niciun avantaj necorespunzator de orice fel (stimulente), indiferent daca persoana care ofera sau solicita un astfel de avantaj lucreaza in sectorul public sau cel privat.

2. Plati Facilitate

Nici angajatii si nici alte persoane care lucreaza pentru Grupul RZB nu fac plati facilitate; platile facilitate sunt sume mici de bani date functionarilor publici in scopul de a obtine avantaje in legatura cu serviciile furnizate de aceste persoane, la care cineva are acces in temeiul unui drept legal (ex: pentru controlul pasaportului, vama).

Exceptii sunt permise doar in cazul unor situatii care se bucura de protectie legala, si anume daca viata sau integritatea fizica sunt in pericol), iar singurul mod de a indeparta acest pericol este de a face o astfel de plata.

3. Mita Directa si Indirecta prin Terte Parti

Ne cream cadrul corect prin selectarea brokerilor, consultantilor, intermediarilor si tuturor celorlalte terte persoane ce actioneaza din partea Grupului RZB si care ne sustin in desfasurarea activitatii. De asemenea ne asiguram ca aceste terte persoane nu platesc si nu accepta nicio mita sau plata facilitata in desfasurarea relatiei de afaceri cu Grupul RZB.

4. Cadouri si Invitatii

Pe de o parte, schimbul de cadouri si invitatii minore poate constitui o componenta sociala acceptata in relatiile de afaceri de succes. Pe de alta parte, acceptarea si acordarea de cadouri si invitatii pot avea un impact necorespunzator asupra relatiei de afaceri. Acceptarea si oferirea de cadouri sub forma de bani sunt interzise din principiu, iar toate celelalte tipuri de cadouri si
invitatii, de orice fel, sunt supuse unor reguli stricte.

5. Beneficii acordate Partidelor Politice si Persoanelor Expuse Politic

Consiliul de Administratie al RZB AG si/sau – in cazul donatiilor efectuate de catre o banca din Grupul RZB – consiliul director al RI AG pot autoriza acordarea de beneficii partidelor politice si persoanelor expuse politic daca urmatoarele conditii sunt indeplinite:

1. beneficiile nu sunt contrare niciunui act normativ aplicabil
2. beneficiile sunt in limitele obisnuite pentru tara respectiva
3. beneficiile nu vor avea un impact negativ

Astfel de beneficii trebuie acordate intr-o maniera transparenta, cu implicarea Departamentului de Conformitate al Grupului RZB.

6. Cheltuieli/Conturi de cheltuieli, donatii, acte de caritate si sponsorizari

Beneficiile sub forma cheltuielilor, donatiilor, actelor caritabile si sponsorizarilor nu pot fi acordate cu eludarea prevederilor referitoare la acceptarea si primirea cadourilor, mitei, beneficii acordate partidelor politice si persoanelor expuse politic si altor prevederi ale Codului de Conduita al Grupului RZB dar pot fi acordate exclusiv in scopurile definite de ghidul Grupului.

Cap.IV. RELATIILE CU CLIENTII SI PARTENERII DE AFACERI

1. Serviciul Clienti

Grupul RZB sustine o cultura puternica indreptata spre servicii care sa depaseasca asteptarile clientilor sai. Acest lucru include faptul ca vom furniza un serviciu sau produs numai daca avem atat licentele, expertiza necesare cat si functiile/capacitatea necesare pentru a furniza servicii in interesul clientilor nostri. Mai mult, atunci cand se fac recomandari, trebuie sa ne asiguram ca
acestea sunt oneste si corecte, iar cl ientii sunt informati in mod corespunzator in legatura cu riscurile. Publicitatea falsa sau inselatoare este inacceptabila pentru noi.

2. Confidentialitatea

Grupul RZB este obligat sa trateze informatiile privind clientul ca fiind confidentiale. Ca principiu, nu transmitem datele clientilor catre terte parti. Exceptiile sunt permise doar in cazul in care clientul si-a dat acordul scris inainte sau in cazul in care faptele existente constituie o exceptie recunoscuta de la interzicerea dezvaluirii informatiilor, in particular cum ar fi fata de autoritatile
de supraveghere si cele penale.

3. Cunoasterea Clientelei

Cunoasterea clientilor, a reputatiei lor si naturii afacerilor lor ne ajuta sa furnizam servicii de cea mai buna calitate, de exemplu cu privire la obiectivele si deciziile de investitii ale clientilor, si de asemenea sa ne asiguram ca nu suntem folositi in practici ilegale in afaceri, cum ar fi finantarea terorismului, spalarea banilor sau frauda. Efectuam verificari frecvente pentru a cunoaste originea
fondurilor clientilor nostri si pentru a identifica orice activitati suspicioase.

4. Spalarea Banilor

Institutiile financiare si de credit pot fi folosite ca vehicule pentru a “spala” castigurile din activitati de frauda si astfel sa ascunda originea lor ilegala si pentru reintroducerea lor in ciclul afacerilor obisnuite. Aceste activitati submineaza integritatea unei banci, aduc prejudicii reputatiei acesteia si pot expune banca la sanctiuni severe. Grupul RZB sustine miscarea internationala impotriva
spalarii banilor si aplica masuri de precautie foarte stricte.

Cap.V. ABUZUL DE PIATA

1. Insider Trading

Insider Trading implica utilizarea necorespunzatoare a informatiilor nepublicate referitoare la pret, in interes personal sau interesul altor persoane, cand sunt implicate titluri de valoare. Insider Trading are consecinte directe conform codului penal si disciplinare fata de angajatii implicati.

2. Competitie corecta

Abuzul de pozitie ca participant pe piata profesionala afecteaza increderea in pietele de capital si are consecinte grave pentru Grupul RZB si pentru orice angajati implicati in astfel de activitati. Cerinta de integritate se aplica de asemenea in competitia pentru actiunile de piata. Nu ne angajam in niciun aranjament verbal inacceptabil si respectam regulile competitiei corecte si
regulile privind comportamentul pe piata care sunt uzuale la nivel international (MiFID).

Cap.VI. CONTABILITATE SI FINANTE

1. Contabilitate si Raportare

In procesele sale de luare a deciziilor, Grupul RZB se bazeaza pe corectitudinea si acuratetea de contabilitate. In acest context, este important ca atat datele de siguranta si personale cat si datele contabile si financiare sa fie tratate ca fiind confidentiale. Toate tranzactiile de afaceri trebuie raportate in registrele noastre in conformitate cu procedurile specifice si principiile de verificare si principiile de contabilitate general acceptate. Aceste inregistrari contin informatiile necesare referitoare la tranzactiile respective.

2. Diseminarea informatiilor

Grupul RZB se obliga sa furnizeze periodic date complete, precise si inteligibile in mijloacele de comunicare in cadrul obligatiilor noastre de a disemina informatii catre autoritatile de supraveghere si public. Diseminarile noastre financiare corespund standardelor curente din industrie.

3. Cooperarea cu Autoritatile de Supraveghere

Ne obligam sa ne asiguram ca relatiile noastre profesionale cu autoritatile de supraveghere relevante pentru Grupul RZB sunt deschise, transparente si cooperative. Scopul nostru este de a dezvolta relatii profesionale intre Grupul RZB si autoritati, relatii care sa fie bazate pe incredere si siguranta.

Cap.VII. DOMENII DE AFACERI SENSIBILE

1. Drepturile omului

Grupul RZB nu va finanta direct ori indirect nicio tranzactie, proiect sau parte care este implicata sau a fost implicata in munca fortata (inclusiv munca obligatorie) sau munca copiilor sau:

- incalcari ale Conventiei Europene privind Drepturile Omului
- incalcari ale obligatiilor impuse de legislatia in domeniul dreptului muncii si legislatia sociale stabilite de tara respectiva
- incalcari ale reglementarilor aplicabile emise de organizatii internationale inclusiv dar fara limitare, Conventiile ONU corespunzatoare
- incalcari ale drepturilor populatiei locale sau native.

2. Mediul inconjurator/Puterea nucleara

Finantarea sau participarea in orice tranzactie si/sau proiecte care pun mediul inconjurator in pericol cu efect de durata (de exemplu: distrugerea padurii tropicale sau poluarea mediului si apelor) nu sunt in conformitate cu politica de afaceri a Grupului RZB.

In particular, Grupul RZB nu va finanta constructia de centrale nucleare. In ceea ce priveste finantarea dezvoltarii si functionarii centralelor nucleare existente, se poate face o exceptie de la aceasta politica doar daca scopul si/sau structura schemei de finantare asigura faptul ca finantarea va fi folosita pentru a imbunatati standardele tehnice si de siguranta. Referitor la centralele pentru producerea sau imbogatirea combustibililor nucleari, reprocesarea, depozitarea, dispunerea sau procesarea deseurilor radioactive, se cere o examinare prompta a pericolului ridicat de produsul generat.

In luarea fiecarei decizii, angajatul implicat trebuie sa aiba in vedere potentialul risc reputational adus Grupului RZB care poate fi cauzat de orice tranzactie sau proiect care ar putea avea efecte adverse asupra mediului. Mai mult, trebuie asigurat faptul ca intreprinderea care primeste finantarea va folosi fondurile in conformitate cu:

- prevederile legislatiei locale de protectie a mediului
- dispozitiile legislatiei UE pentru protectia mediului
- conventiile internationale referitoare la protectia mediului care sunt obligatorii.

Daca exista dubii privind efectele directe si indirecte ale tranzactiei asupra scopului pe care Grupul RZB doreste sa il obtina in conformitate cu politica de mediu, ar trebui ceruta opinia Directiei de Conformitate.

3. Arme

Datorita naturii sensibile a acestui tip de tranzactii, Grupul RZB are implementate reguli cuprinzatoare si restrictive privind finantarea afacerilor cu arme.

4. Restrictii si Sanctiuni Comerciale

Grupul RZB adera la specificatiile internationale referitoare la embargouri si restrictii comerciale.

5. Relatii Ilicite de Afaceri

Grupul RZB nu mentine relatii de afaceri cu banci care nu au prezenta fizica in nicio tara (“shell banks”).